Οι διαδικασίες και τα εργαλεία ΒΙ αναλύουν τα επιχειρηματικά δεδομένα, τα μετατρέπουν σε σημαντικές πληροφορίες και βοηθούν τους οργανισμούς να λαμβάνουν καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Επισκόπηση επιχειρηματικής ευφυΐας Οι περισσότερες εταιρείες συλλέγουν έναν τεράστιο όγκο επιχειρηματικών δεδομένων κάθε μέρα – που προέρχονται από το λογισμικό προγραμματισμού επιχειρηματικών πόρων (ERP), την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, την εφοδιαστική αλυσίδα και πολλές άλλες εσωτερικές και εξωτερικές πηγές. Για να επωφεληθούν πραγματικά από αυτά τα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν για να λάβουν αποφάσεις βάσει δεδομένων, χρειάζονται ένα σύγχρονο σύστημα business intelligence (BI).
Η επιχειρηματική ευφυΐα αναφέρεται στις διαδικασίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των επιχειρηματικών δεδομένων, τη μετατροπή τους σε πρακτικές πληροφορίες και την παροχή βοήθειας σε όλους σε έναν οργανισμό για τη λήψη καλύτερα ενημερωμένων αποφάσεων. Επίσης γνωστό ως σύστημα υποστήριξης αποφάσεων (DSS), ένα σύστημα BI αναλύει τρέχοντα και ιστορικά δεδομένα και παρουσιάζει ευρήματα σε εύληπτες αναφορές, πίνακες εργαλείων, γραφήματα, διαγράμματα και χάρτες που μπορούν να κοινοποιηθούν σε όλη την εταιρεία.
Το BI μερικές φορές ονομάζεται "περιγραφική ανάλυση" επειδή περιγράφει πώς λειτουργεί μια επιχείρηση σήμερα και πώς λειτουργεί στο παρελθόν. Απαντά σε ερωτήσεις όπως “Τι συνέβη;” και «Τι πρέπει να αλλάξει;» – αλλά δεν έχει να κάνει με το γιατί συνέβη κάτι ή τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.
Το business intelligence και το business analytics είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Υπάρχει διαφορά; Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συναίνεση. Τούτου λεχθέντος, μια κοινή διάκριση είναι ότι η επιχειρηματική ευφυΐα επικεντρώνεται σε αυτό που συνέβη στο παρελθόν και αυτό που συμβαίνει τώρα (περιγραφική ανάλυση). Ενώ τα business analytics επικεντρώνονται στα εξής:
Γιατί συνέβη κάτι (διαγνωστική ανάλυση) Τι είναι πιθανό να συμβεί στη συνέχεια (predictive analytics), και Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (κανονιστική ανάλυση)
Ανεξάρτητα από την ετικέτα που εφαρμόζεται, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι οργανισμοί έχουν τα εργαλεία και την τεχνολογία που χρειάζονται για να λάβουν απαντήσεις στα επιχειρηματικά τους ερωτήματα, να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει ή να επιτύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί μεγάλοι προμηθευτές λογισμικού έχουν αρχίσει να συνδυάζουν το BI με τα business analytics σε μία ενιαία πλατφόρμα cloud, παρέχοντας στους οργανισμούς όλες τις δυνατότητες analytics που χρειάζονται σε ένα μέρος - και καθιστώντας την όλη συζήτηση ταξινομίας αόριστη.
Βασικά οφέλη του business intelligenceΈνα επιτυχημένο πρόγραμμα ΒΙ φωτίζει τρόπους για την αύξηση των κερδών και της απόδοσης, την ανακάλυψη ζητημάτων, τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και πολλά άλλα. Εδώ είναι μόνο μερικά από τα πολλά οφέλη του ΒΙ: Τα εργαλεία ΒΙ βοηθούν τα στελέχη, τους διευθυντές και τους εργαζόμενους να αποκαλύψουν πληροφορίες που σχετίζονται με τους ρόλους και τις περιοχές ευθύνης τους - και τις χρησιμοποιούν για να λάβουν αποφάσεις βάσει γεγονότων, όχι εικασιών.
Αποκτήστε και διατηρήστε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με την έγκαιρη ΒΙ, οι οργανισμοί μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν και να δράσουν πάνω σε νέες τάσεις και ευκαιρίες. Μπορούν επίσης να αξιολογήσουν τις δικές τους δυνατότητες, πλεονεκτήματα και αδυναμίες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες προς όφελός τους. Μετρήστε και παρακολουθήστε την απόδοση. Οι πίνακες εργαλείων ΒΙ διευκολύνουν την παρακολούθηση των βασικών δεικτών απόδοσης (KPI), την παρακολούθηση της προόδου σε σχέση με τους στόχους και τον καθορισμό προειδοποιήσεων για να γνωρίζετε πού και πότε θα εστιάσετε τις πρωτοβουλίες βελτίωσης.
Προσδιορισμός και καθορισμός δεικτών αναφοράς. Οι λύσεις ΒΙ επιτρέπουν στους οργανισμούς να συγκρίνουν τις διαδικασίες και τις μετρήσεις απόδοσης με τα βιομηχανικά πρότυπα, να καθορίζουν πού χρειάζονται βελτιώσεις, να θέτουν σημαντικά σημεία αναφοράς και να παρακολουθούν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων. Εντοπίστε προβλήματα ώστε να μπορούν να επιλυθούν. Με το ΒΙ, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν πιθανά επιχειρηματικά προβλήματα πριν προκαλέσουν οικονομική ζημία - όπως προβλήματα στην παραγωγή ή τη διανομή, ανοδικές τάσεις στην απώλεια πελατών, αυξανόμενο κόστος εργασίας και πολλά άλλα.
Λειτουργήστε αποτελεσματικότερα. Τα συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας επιτρέπουν σε όλους να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο κυνηγώντας πληροφορίες, αναλύοντας δεδομένα και δημιουργώντας αναφορές. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν τομείς επικάλυψης, αλληλεπικάλυψης ή αναποτελεσματικότητας μεταξύ τμημάτων ή θυγατρικών, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες. Καταστήστε τα δεδομένα και τις αναφορές προσβάσιμα σε όλους. Το λογισμικό ΒΙ προσφέρει διαισθητικές διασυνδέσεις, αναφορές drag-and-drop και πίνακες εργαλείων βάσει ρόλων που τα μέλη της ομάδας μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι - χωρίς την ανάγκη κωδικοποίησης ή άλλων τεχνικών δεξιοτήτων.
Βελτιώστε τις εμπειρίες πελατών και εργαζομένων. Οι χρήστες ΒΙ μπορούν να εντοπίσουν δεδομένα για να εντοπίσουν μοτίβα στη συμπεριφορά πελατών και υπαλλήλων, να αναλύσουν τα σχόλια και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες για να προσαρμόσουν και να βελτιώσουν τις εμπειρίες. Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας. Τελικά, τα οδηγούν σε καλύτερη κατανόηση του πού υπάρχουν κίνδυνοι και ευκαιρίες, έτσι ώστε οι ομάδες να μπορούν να κάνουν κερδοφόρες προσαρμογές.
Η αναφορά ΒΙ – η παρουσίαση δεδομένων και πληροφοριών στους τελικούς χρήστες με τρόπο εύκολο στην κατανόηση και την ανάληψη δράσης – είναι θεμελιώδης για κάθε επιχείρηση. Οι αναφορές χρησιμοποιούν περιλήψεις και οπτικά στοιχεία, όπως γραφήματα και γραφήματα για να δείξουν τις τάσεις των χρηστών με την πάροδο του χρόνου, σχέσεις μεταξύ μεταβλητών και πολλά άλλα. Είναι επίσης διαδραστικά, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να τεμαχίσουν και να κόψουν τους πίνακες ή να αναλύσουν βαθύτερα τα δεδομένα όπως απαιτείται. Οι αναφορές μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να αποσταλούν με κανονικό, προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα - ή ad hoc και να δημιουργηθούν άμεσα.
Αναζήτηση Τα εργαλεία αναζήτησης επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν επιχειρηματικές ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις μέσω διαισθητικών διασυνδέσεων. Με τα σύγχρονα εργαλεία αναζήτησης, η υποβολή ενός ερωτήματος μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να ρωτήσετε την Google (ή ακόμα και την Siri) μια ερώτηση – όπως (Πού συμβαίνουν καθυστερήσεις αποστολής;), «Οι τριμηνιαίες πωλήσεις πέτυχαν τους στόχους τους;», ή Πόσα widgets πουλήθηκαν χθες;
Οι πίνακες εργαλείων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία ΒΙ. Χρησιμοποιούν συνεχώς ενημερωμένα γραφήματα, γραφήματα, πίνακες και άλλους τύπους οπτικοποίησης δεδομένων για την παρακολούθηση προκαθορισμένων ΚΡΙ και άλλων επιχειρηματικών μετρήσεων – και παρέχουν μια επισκόπηση της απόδοσης με μια ματιά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαδραστικά χαρακτηριστικά για να παραμετροποιήσουν ποιες πληροφορίες θέλουν να δουν, να αναλύσουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση και να μοιραστούν τα αποτελέσματα με άλλους ενδιαφερόμενους.
Οπτικοποίηση δεδομένων Η ικανότητα να οπτικοποιείτε τα δεδομένα και να τα βλέπετε στο περιβάλλον είναι μια περιοχή όπου η ΒΙ πραγματικά λάμπει. Διαγράμματα, γραφήματα, χάρτες και άλλες οπτικές μορφές ζωντανεύουν τα δεδομένα με τρόπο που μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα κατανοητός. Οι τάσεις και οι αποκλίσεις είναι πιο εμφανείς. Τα χρώματα και τα μοτίβα ζωγραφίζουν μια εικόνα της ιστορίας πίσω από τα δεδομένα με τρόπο που οι στήλες και οι σειρές σε ένα λογιστικό φύλλο δεν θα μπορούσαν ποτέ. Η οπτικοποίηση δεδομένων χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα ΒΙ - σε αναφορές, ως απαντήσεις σε ερωτήματα και σε πίνακες εργαλείων.
OLAP Η ηλεκτρονική αναλυτική επεξεργασία (OLAP) είναι μια τεχνολογία που ενισχύει τις δυνατότητες ανακάλυψης δεδομένων σε πολλά συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας. Το επιτρέπει τη γρήγορη, πολυδιάστατη ανάλυση σε τεράστιους όγκους πληροφοριών που αποθηκεύονται σε μια αποθήκη δεδομένων ή άλλο κεντρικό κατάστημα δεδομένων.
Προετοιμασία δεδομένων Η προετοιμασία δεδομένων περιλαμβάνει τη συλλογή πολλαπλών πηγών δεδομένων και γενικά την προετοιμασία τους για ανάλυση δεδομένων. Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται εξαγωγή, μετατροπή και φόρτωση (ETL), τα ανεπεξέργαστα δεδομένα εκκαθαρίζονται, κατηγοριοποιούνται και έπειτα φορτώνονται στην αποθήκη δεδομένων. Τα καλά συστήματα ΒΙ αυτοματοποιούν πολλές από αυτές τις διαδικασίες και επιτρέπουν τον καθορισμό διαστάσεων και μέτρων.
Datawarehouse Μία αποθήκη δεδομένων περιέχει συναθροισμένα δεδομένα από πολλές πηγές που εκκαθαρίστηκαν και μορφοποιήθηκαν ώστε να είναι προσβάσιμα από το ΒΙ και άλλα εργαλεία αναλυτικής. Παραδείγματα επιχειρηματικής ευφυΐας σε δράση Τα σημερινά εργαλεία ΒΙ διευκολύνουν όλους σε έναν οργανισμό να έχουν πρόσβαση, να αναλύουν και να ενεργούν με βάση τρέχοντα και ιστορικά δεδομένα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα περιπτώσεων χρήσης ΒΙ σε διαφορετικές επιχειρηματικές περιοχές: ΒΙ για μάρκετινγκ: Οι έμποροι μπορούν να χρησιμοποιούν την επιχειρηματική ευφυΐα για να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της καμπάνιας, όπως οι ανοικτές τιμές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι τιμές κλικ μέσω κλικ και οι μετατροπές εισαγωγικών σελίδων - και στη συνέχεια να προσαρμόζουν μελλοντικές προωθήσεις για να τις καταστήσουν πιο αποτελεσματικές.
Επιχειρηματική ευφυΐα για τα οικονομικά: Τα οικονομικά τμήματα μπορούν να ενοποιήσουν τα οικονομικά δεδομένα και να παρακολουθήσουν τις ταμειακές ροές, τα περιθώρια, τα έξοδα, τις ροές εσόδων, και περισσότερο σε πραγματικό χρόνο. Μπορούν να παρακολουθούν προσεκτικά την κερδοφορία και να λαμβάνουν αποφάσεις που βελτιώνουν την τελική γραμμή. BI for HR: Οι ομάδες HR μπορούν να χρησιμοποιήσουν ΒΙ για να παρακολουθήσουν μετρήσεις όπως χρόνος και παρουσία, ποσοστά παραγωγικότητας, εναλλαγή προσωπικού και δέσμευση. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΒΙ για να λάβουν καλύτερες αποφάσεις πρόσληψης, να εντοπίσουν εκπαιδευτικές ανάγκες, να βελτιστοποιήσουν τα χρονοδιαγράμματα του προσωπικού και πολλά άλλα.
Η επιχειρηματική ευφυΐα βρίσκεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια και παραδοσιακά, καθοδηγούνταν από την πληροφορική. Υποβλήθηκαν ερωτήσεις στην ομάδα πληροφορικής και δόθηκαν απαντήσεις στην επιχείρηση με τη μορφή στατικής έκθεσης. Αν υπήρχαν ερωτήσεις παρακολούθησης, υποβλήθηκαν εκ νέου στο ΙΤ και συνήθως τοποθετούνταν στο πίσω μέρος της ουράς. Αυτή η χρονοβόρα διαδικασία έχει αντικατασταθεί από το σύγχρονο ΒΙ – το οποίο είναι πολύ πιο διαδραστικό.
Τα σύγχρονα, αυτοεξυπηρετούμενα εργαλεία ΒΙ επιτρέπουν στους επιχειρηματικούς χρήστες να αναζητούν οι ίδιοι τα δεδομένα, να δημιουργούν πίνακες εργαλείων, να δημιουργούν αναφορές και να κοινοποιούν τα ευρήματά τους από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης Web ή κινητή συσκευή - όλα με ελάχιστη συμμετοχή στο ΙΤ. Πρόσφατα, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και οι τεχνολογίες μηχανικής μάθησης έχουν κάνει αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο απλή και ταχύτερη, αυτοματοποιώντας πολλές διαδικασίες ΒΙ, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης δεδομένων και της δημιουργίας αναφορών και οπτικοποιήσεων.
Συχνές Ερωτήσεις Επιχειρηματικής Ευφυΐας Επιχειρηματική ευφυΐα έναντι επιστήμης δεδομένων Η επιχειρηματική ευφυΐα επικεντρώνεται στην ανάλυση παρελθόντων και τρεχόντων δεδομένων για να ζωγραφίσει μια εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Η επιστήμη των δεδομένων ακολουθεί μια διατομεακή προσέγγιση για την ανάλυση των ίδιων δεδομένων, χρησιμοποιώντας στατιστικούς αλγόριθμους και μοντέλα για να αποκαλύψει κρυμμένες και προγνωστικές πληροφορίες από δομημένα και μη δομημένα δεδομένα.
Business intelligence έναντι data analytics Η επιχειρηματική ευφυΐα είναι περιγραφική, δίνοντας πληροφορίες για το τι συμβαίνει τώρα και τι συνέβη στο παρελθόν. Η επιχειρηματική ανάλυση είναι ένας γενικός όρος για τεχνικές ανάλυσης δεδομένων που μπορεί επίσης να προβλέψει τι θα συμβεί και να δείξει τι χρειάζεται για να δημιουργήσει καλύτερα αποτελέσματα.
Τι είναι τα εργαλεία business intelligence (BI); Τα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας συνεργάζονται για να μετατρέψουν τα δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες. Πολλά από αυτά λειτουργούν «κάτω από την κουκούλα» για να προετοιμάσουν, να εξορύξουν, να αποθηκεύσουν και να επεξεργαστούν δεδομένα έτσι ώστε να μπορούν να προσπελαστούν από τα συστήματα ΒΙ. Άλλοι επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τους επιχειρηματικούς χρήστες να αλληλεπιδράσουν με τα δεδομένα και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα μέσω διαδραστικών πινάκων εργαλείων και οπτικοποιήσεων δεδομένων.
Τι είναι ο αναλυτής business intelligence; Ένας αναλυτής ΒΙ, όπως προτείνει ο τίτλος, συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα και στη συνέχεια εντοπίζει τομείς όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιωθούν. Γενικά διατηρούν ενημερωμένα τα εργαλεία και τις βάσεις δεδομένων, αναπτύσσουν στρατηγικές ΒΙ και γνωστοποιούν τα ευρήματα στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Ένας προγραμματιστής ΒΙ είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία, ανάπτυξη και διαχείριση εργαλείων αναφοράς επιχειρηματικής ευφυΐας και διασυνδέσεων που σχεδιάστηκαν για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων εντός της εταιρίας. Ένας τυπικός προγραμματιστής ΒΙ είναι έμπειρος στη μηχανική λογισμικού, τις βάσεις δεδομένων και την ανάλυση δεδομένων. Οι ευθύνες περιλαμβάνουν τη μετατροπή των επιχειρηματικών απαιτήσεων σε τεχνικές, βοηθώντας με τον σχεδιασμό μοντέλου δεδομένων, τη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης και πολλά άλλα.
Παρόλο που τα σύγχρονα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας προσφέρουν μια πρωτοποριακή εμπειρία αυτοεξυπηρέτησης για να επιτρέψουν στους επιχειρηματικούς αναλυτές και τους χρήστες με τεχνικό υπόβαθρο να αποκαλύψουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, οι προγραμματιστές ΒΙ εξακολουθούν να χρειάζονται για να κυβερνήσουν και να επεκτείνουν την παροχή αξιόπιστων εταιρικών αναφορών και πινάκων εργαλείων σε καθημερινούς επιχειρηματικούς χρήστες - εργαζόμενους πληροφοριών και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων - χωρίς αυτό το τεχνικό υπόβαθρο.
Τι είναι η αναφορά ΒΙ; Η αναφορά ΒΙ είναι το μέρος της επιχειρηματικής ευφυΐας που επικεντρώνεται στην παρουσίαση των αναλυμένων δεδομένων με τη μορφή πινάκων εργαλείων, αναφορών και οπτικοποιήσεων δεδομένων που μπορούν να συνοψιστούν και να κοινοποιηθούν εύκολα σε όλο τον οργανισμό.
Τι είναι η οπτικοποίηση δεδομένων; Οπτικοποίηση δεδομένων είναι η αναπαράσταση δεδομένων μέσω γραφημάτων, χαρτών, πινάκων εργαλείων, γραφημάτων και άλλων οπτικών μορφών. Βοηθά τους επιχειρηματικούς χρήστες να οπτικοποιήσουν τάσεις, τιμές εκτός αναμενόμενου εύρους και μοτίβα με μια ματιά. Η οπτική ανάλυση είναι κεντρικής σημασίας για την αναφορά της επιχειρηματικής ευφυΐας.
Τι είναι το σύστημα υποστήριξης αποφάσεων (DSS);
Ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων αναφέρεται σε οποιοδήποτε διαδραστικό ηλεκτρονικό σύστημα που μπορεί να συγκεντρώσει και να αναλύσει πληροφορίες από μεγάλα σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ανεπεξέργαστων δεδομένων, εγγράφων και βάσεων γνώσεων. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα συστήματα DSS υποστηρίζουν τους προγραμματιστές και τους διευθυντές στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων με βάση τις πληροφορίες που εμφανίζονται μέσω της διαδικασίας ανάλυσης.